Spring naar inhoud

Naamswijzigingen

Op 10 december 1813 besloot de loge Willem Fredrik haar naam te wijzigen van 'Saint Napoleon' naar het genoemde Nederlandse Willem Fredrik. Het is niet ongebruikelijk dat een loge haar naam veranderde, blijkt ook uit de geschiedenis van Loge St. Lodewijk. NB: zie ook de verwijzing naar Willem Fredrik.

"De loge St. Lodewijk is vernoemd naar Ludwig omdat hij de grondlegger en eerste Voorzittend Meester van de loge is geweest. Vanwege zijn positie zag hij zijn naam liever niet genoemd met betrekking tot de vrijmetselarij in het algemeen en tot de Nijmeegse loge in het bijzonder. Het waren immers vrijdenkers die hun eigen inzichten en benaderingswijzen aanhielden en daardoor door de Rooms-Katholieke Kerk en veel overheden als bedreigend werden beschouwd. De openbare aandacht moest worden afgeleidt van het feit dat deze loge zijn naam droeg. Dit betekende zonder meer dat de logenaam bemanteld moest worden en wel zodanig dat Ludwig niet direct ermee in verband zou kunnen worden gebracht. Vandaar dat het predicaat 'Sint' werd toegevoegd. Deze toevoeging was overigens niet geheel ongebruikelijk, want de Amsterdamse loge Willem Fredrik, noemde zich voorafgaand aan 1813 ook 'Sint Napoleon'. Daarnaast is de aanduiding 'Sint' binnen de vrijmetselarij veelvoorkomend, want zij vieren hun hoogtijdagen met de zogenaamde 'Winter St. Jan' en de 'Zomer St. Jan'." Bron: Wikipedia Loge Sint Lodewijk

Tot nu toe is het gelukkig nog niet voorgekomen dat loges elkaars huidige of eerdere namen zonder toestemming overnemen. Binnen de reguliere Orde zal dat ook niet kunnen, omdat de Orde daar geen toestemming voor zou geven.